Start als DSD-reseller

Extreem lage prijzen voor software: hoe is het mogelijk!?

Extreem lage prijzen voor software: hoe is het mogelijk!?

Duizenden (tweedehands) softwarelicenties worden onrechtmatig verspreid

Kun je zomaar software kopen voor een derde van de gebruikelijke prijs? Of zit er een addertje onder het gras? Ik merk dat wij, als softwaredistributeur, onze prijzen steeds vaker moeten verdedigen tegen de extreem lage prijzen van anderen in de markt. Extreem lage prijzen van hoogstwaarschijnlijk tweedehands software, die met een beetje pech ook nog eens misbruikt wordt, doordat één licentie meerdere keren wordt verkocht. Ook wij zijn in onze beginjaren verleid en deden één verkeerde aankoop. Nu jaren later weten we precies hoe groot dit probleem is geworden.

Hoe je een derde van de gebruikelijke prijs kunt aanbieden?

Het aanbod van gebruikte software is in de afgelopen jaren enorm toegenomen of eigenlijk moet ik zeggen: wéér teruggekomen. Gebruikte software werd altijd al verkocht, maar dan wel door gespecialiseerde resellers die kenbaar maken dat het om tweedehands software gaat.

Door de digitalisering van de softwaremarkt is het tweedehands aanbod extreem toegenomen. Zelfs zo ver dat webshops zich zijn gaan focussen op de verkoop van tweedehands software. Het probleem is alleen dat die webshops niet altijd bij het product vermelden dat het om tweedehands software gaat.

Misbruik door digitalisering van software

De eindgebruiker die voorheen enkel akkoord ging met een fysieke verpakking en cd, gaat nu akkoord met een licentiesleutel en download, verstuurd per e-mail. Waar je bij een softwaredoosje nog kan zien of deze al gebruikt is, is dit bij een digitale licentiesleutel onmogelijk te achterhalen.

De acceptatie van het digitale aankoopproces van software zagen oplichters als een kans voor misbruik. Zo zijn zij één softwarelicentie meerdere keren gaan verkopen tegen een extreem lage prijs. De marge halen ze er uiteindelijk toch wel uit…

Software webshops: De laagste prijs wint!

Software webshops schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn meteen succesvol in de verkoop door hun extreem lage prijzen. Maar hoe kunnen zij deze prijzen aanbieden? Ik kom tot drie mogelijke scenario’s:

  • De webshop verkoopt gebruikte software: de webshop koopt bewust gebruikte software in en vermeldt dit niet bij het product in de webshop.
  • De webshop wordt zelf opgelicht: de webshop weet niet dat hij gebruikte of misbruikte software inkoopt en vermeldt dit daarom niet bij het product in de webshop.
  • De webshop misbruikt software: de webshop koopt één (tweedehands) softwarelicentie in en verkoopt deze meerdere keren aan verschillende eindgebruikers of misbruikt het licentiemodel door bijvoorbeeld enterprise of educatie softwarelicenties aan een consument te verkopen.

Kan niemand het controleren?

Onbewust of bewust misbruik maken van (tweedehands) software: niemand kan het controleren! Tenminste, niet zolang softwareleveranciers hun informatie niet delen met hun afnemers. Leveranciers kunnen tenslotte zien of een licentiesleutel al in gebruik is, maar de meeste delen deze informatie niet. Met als gevolg dat niemand in de markt licentiesleutels kan controleren en het misbruik van software blijft bestaan.

Tot een softwareleverancier een sleutel blokkeert, omdat deze te vaak is geactiveerd en het misbruik protocol in gang wordt gezet. Wie dan het slachtoffer is? Alle onschuldige eindgebruikers, die hebben betaald voor de softwarelicentie. Maar ook de resellers waarbij de eindgebruikers aankloppen met een geblokkeerde licentie.

Consumenten én resellers staan aan dezelfde gesloten deur

Ik sprak onlangs een reseller die software inkoopt bij een webshop met extreem lage prijzen en vroeg hem: “Wat als de software geblokkeerd wordt?”, waarop hij antwoordde: “Dan koop ik gewoon een nieuwe licentie.” Nu is toevallig die ene webshop failliet gegaan, met als gevolg dat deze reseller, evenals zijn concullega’s, daar niet opnieuw goedkope licenties kan inkopen. Duizenden consumenten zullen aankomende tijd de dupe zijn, wanneer hun licenties worden geblokkeerd.

Wat kun je doen als reseller?

Als reseller kun je aan een licentiesleutel niet zien of deze gebruikt of ongebruikt is, maar de prijs verraadt zich vaak wel. Wanneer software voor een derde van de prijs wordt aangeboden is de kans groot dat het gaat om gebruikte software. Waag jij de gok?

Verklaar lage softwareprijzen richting je klanten

Neem als reseller niet deel aan deze handel. Koop je officiële softwarelicenties in bij een betrouwbare distributeur en gebruik mijn 3 scenario’s om aan je klanten uit te leggen hoe andere resellers tot een lage prijs kunnen komen.

Kies voor softwarediensten, denk aan de toekomst

Bied je klanten softwarediensten op maandelijkse basis in plaats van softwarelicenties die jaarlijks verlengd moeten worden. Met softwarediensten creëer je automatisch een recurring business model, waarmee je klanten aan je bindt.

Als reseller kun je bij DSD softwarediensten en softwarelicenties met renewal-oplossing inkopen en beheren via het DSD-platform. Onze sales- en softwarespecialisten helpen je graag met de juiste set-up.

Zo werken we als distributeur en reseller samen aan een softwaremarkt zonder misbruik!

Jouw eigen on·demand software store.

Start vandaag!