Start als DSD-reseller

Windows 7 stopt: Hoe help je klanten overstappen naar Windows 10?

Windows 7 stopt: Hoe help je klanten overstappen naar Windows 10?

Op 14 januari 2020 beëindigt Microsoft de ondersteuning voor Windows 7. Dit betekent dat Microsoft stopt met het bieden van klantondersteuning en er geen software- en beveiligingsupdates en bugfixes meer uit komen. Het is dus niet zo dat een computer met Windows 7 na 14 januari niet meer bruikbaar is, maar zonder updates lopen je klanten een groter risico op virussen en malware.

Wat gebeurt er met Office na het stoppen van Windows 7 ondersteuning?

Maken je klanten gebruik van Office 365 in abonnementsvorm, dan ontvangen zij nog tot 2023 patches voor de Office 365-apps op Windows 7. Upgrades naar nieuwe functies of functionaliteiten voor Office 365 worden echter niet gegeven, wat toch een van de hoofdredenen is om Office 365 te gebruiken.

Het stoppen van Windows 7 heeft voor Office-versies in licentievorm, zoals Office 2010 of 2016, geen gevolgen. Al is het wel zo dat alleen kwetsbaarheden die van toepassing zijn op Office worden verholpen. Is er een probleem met de interactie tussen Office en Windows 7, dan word je door Microsoft niet geholpen.
 

Waarom overstappen naar Windows 10?

 • Snelheid: door een verouderd besturingssysteem te draaien op een pc jonger dan 10 jaar, benut jouw klant niet de volle rekenkracht en capaciteit van het apparaat.
 • Veiligheid: een verouderd besturingssysteem is kwetsbaar voor virussen en hackers en zorgt er bovendien voor dat een antivirusoplossing niet correct kan functioneren.
   

Help je klanten met overstappen naar Windows 10

Klanten die Windows 7 gebruiken kun je op twee manieren helpen om over te stappen naar Windows 10:

 1. Upgrade naar Windows 10
  Wanneer je klanten nog een Windows 7-pc of laptop gebruiken, kun je deze upgraden naar Windows 10 door hen een nieuwe licentie aan te bieden. Windows 7 Starter, Home, Basic en Home Premium kun je vervangen voor Windows 10 Home. Windows 7 Professional en Ultimate kun je vervangen door Windows 10 Pro. Of vergelijk de Windows 10-versies en kies de versie die het beste past bij de wensen van je klanten.

  Een Windows 7-pc of -laptop upgraden naar Windows 10 met gebruik van een Windows 7 licentiecode zou nog mogelijk zijn… Wij raden dit echter af, omdat in dit geval Microsoft de mogelijkheid heeft om de licentie ieder moment stop te zetten. Adviseer je klanten dus om voor het upgraden een nieuwe Windows 10 licentie aan te schaffen!
   
 2. Nieuwe pc/laptop geschikt Windows 10
  Om een pc of laptop te upgraden naar Windows 10 moet deze aan een aantal vereisten voldoen, zoals minimaal 1 GHz processor, 1GB werkgeheugen en 20GB opslagruimte. Voldoet het apparaat van je klant niet aan deze minimale vereisten, dan adviseren wij om een nieuwe pc of laptop aan te schaffen met Windows 10 als besturingssysteem.
   

Upgrade naar Windows 10 met behoud van data

Gebruik onderstaande instructies om de Windows 7-pc’s en laptops en van je klanten te upgraden naar Windows 10 met behoud van data.

Deïnstalleer security-oplossing en onthoud licentiecode
Voordat je Windows 10 gaat downloaden en installeren, dien je de security-oplossing op de laptop of pc te deïnstalleren. Let op! Vergeet niet de licentiecode op te slaan, zodat je na installeren van Windows 10 de security-oplossing weer kunt herinstalleren.
 

 1. Download de ‘Media Creation Tool’ van Microsoft en open de setup wizard
 2. Kies: ‘upgrade this PC now’ en volg de instructies.
 3. Voer de aangekochte Windows 10 licentiecode in.
 4. Controleer of ‘Keep personal files and apps’ is geselecteerd om de data te behouden.
 5. Installeer de software.
 6. Let op: vergeet niet software, zoals een antivirus, te herinstalleren, die je voor de upgrade hebt gedeïnstalleert.
   

Beheer alle Windows 10 Pro-pc's en -laptops met één CSP-oplossing
Beheer alle pc's en laptops van je klanten met Windows 10 Pro met een centrale beheeroplossing: Windows 10 Enterprise via CSP, waarmee je vanaf één centrale managementconsole alle apparaten van je klanten monitort en beheert.
 

Advies of support bij upgraden?

Afhankelijk van de systemen die je klanten gebruiken, kun je tijdens het upgraden naar Windows 10 tegen problemen aanlopen. Mocht dit het geval zijn of wil je voordat je de systemen gaat upgraden jouw klantcase bespreken om problemen te voorkomen? Neem dan contact op met ons supportteam en laat je adviseren.

Ook Office 2010 ondersteuning stopt dit jaar!

Op 13 oktober 2020 stopt Microsoft met de support voor Office 2010 en zullen er geen security-updates, patches en bugfixes meer worden uitgebracht. Om veilig te kunnen blijven werken zijn je klanten genoodzaakt om hun softwarelicentie te upgraden naar een nieuwere Office-versie, zoals Office 365 of Office 2019. Mochten je klanten naast Windows 7 ook gebruik maken van Office 2010, adviseer hen dan om beide te upgraden naar een nieuwere versie.

Jouw eigen on·demand software store.

Start vandaag!